Examinări Computer Tomografice (CT)
Interpretare la distanță
CT-ul, denumit și tomografie computerizată, reprezintă o metodă medicală care folosește atât razele X, cât și un computer pentru a obține imagini cât mai detaliate din interiorul corpului. In ziua de astazi, in majoritatea centrelor, se folosesc achiziții helicoidale, volumetrice, cu reconstrucții multiplanare.
Din punct de vedere al duratei, timpul în care se face un CT poate varia de la 5 la 15 minute. Această procedură este eficientă, rapidă și de cele mai multe ori, cu înaltă acuratețe diagnostica, putând scuti pacientul de recurgerea la proceduri mai scumpe și complicate.
Zonele organsimului uman ce pot fi examinate printr-un CT sunt:
- Zona abdominală și zona pelviană ce include ficatul, rinichii, splina, pancreasul, glandele suprarenale, organele pelviene, cât și stomacul și intestinele.
- Zona coloanei vertebrale prin care se pot examina: coloana vertebrală cervicală, dorsală, lombară si regiunea sacro-coccigiana.
- Zona membrelor ce cuprinde: umăr, cot, mână, șold, genunchi, picior.
- Zona toracică este axată pe organe precum : plămâni, inimă, cutie toracică.
- Studiile angiografice (angio-CT), putand fi realizate la nivelul oricarei regiuni: vase cervicale si craniene, aorta, arterele pulmonare, coronare, vase abdominale, vasele membrelor superioare si inferioare.